Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Veřejná poprava

3. 4. 2011 19:48
Rubrika: Slovo katechety

Prolog

Tento článek píšu jako takovou reakci na podněty, které mě v poslední době ze strany církve oslovily. Rád píšu o tom, jak mne podněty ze strany církve oslovily pozitivně a naplnily pokojem. Tento článek bude spíše o těch podnětech negativních, o kterých se tu píše málo. A nejde ale o teologické zápolení a tak. Jde o to, jak já teď vnímám představitele církve a jejich styl kolem sebe. Doporučuji mladým, kteří mají růžové brýle v pohledu na církev (což jim nemohu a nechci zazlívat), ať dále nečtou. Nechci je pobouřit. Nechci je učit o tom, že církev jsou chybující lidé - a nejen nevěsta Kristova. Chybující lidi, opravdu. Nevěřili by mi do důsledku, do krve a do kosti. Já bych tehdy v období dospívání v hluboce věřící rodině asi taky nevěřil podobně urýpanému pisateli, jakým se teď možná jevím já. To totiž osobní zážitky píší dějiny, to zkušenosti tvoří postoje.

 

Veřejná poprava

Předně si dovoluji vyjádřit osobní znepokojení nad některými představiteli katolické církve u nás. Ponechám to nyní a zde na osobním povzdechu...Nad tím, jak jednoho člověka-kněze, který má problém s alkoholem veřejně popraví. Jak poníží jeho důstojnost. Jak prohlásí, že tento člověk je nemocný a musí se léčit a proto jde jinam - "pochopitelně" nikoliv do léčebny , kam jakožto nemocný patří (mimochodem alkoholik, který abstinuje nemůže pít při proměnění víno - snad by to nahradil mošt /odkazuji na vědomosti z mého studia na VOŠ sociálně právní a teologie na CMTF/). Ano, byla to veřejná poprava zabalená do zbožného hávu. Bez udání pádného důvodu či bez udání farníků, kteří si tento radikální zbožný řez podle všeho náhle přáli. (zmiňovaný kněz má totiž problém s pitím dlouhodobě, avšak míněný radikální řez přišel až nyní, a to velice náhle). A obávám se toho, že se vše rozhodlo bez bližšího náhledu situace v souvislosti s atmosférou ve farnosti! Zničili člověka, zabili jeho důstojnost. Situace navíc ukázala, jak se ti, kteří ho měli rádi, nedokázali dát dohromady a vzepřít se tomu, co krutého se odehrálo - snad z respektu k soudícím autoritám?!? V této konkrétní situaci uznávám, že alkoholismus je zlá věc. Ale vadí mi princip, počínání s člověkem, kterého zbavili důstojnosti, kterého nenechali promluvit o celé záležitosti, vedle alkoholismu neuvedli další důvod této veřejné popravy. Dalšího důvodu dle mne totiž nebylo (např. nějaký další přečin v souvislosti s nadužíváním alkoholu)

A hle, o pár kilometrů dál je další problém - kněz alkoholik  pije s mladými hochy u hospody, bere drogy - a to je problém - a nikdo to neřeší. Že by tento pán měl jinou důstojnost? A pak tedy - proč rozlišujeme důstojnost člověka a člověka? Víte, je mi to skoro jedno, nezaložil rodinu, což je dobře - a tak nesoudím jeho či onoho alkoholismus. Nesoudím hříchy kněze-narkomana, kněze-pijana. Sklon k závislostem jakéhokoliv druhu má jistě každé lidské tělo. Jen zde otevřeně pronáším názor o tom, co mi vadí na tom, jak byla zmíněná situce řešena shora. A předně (bohužel asi alibisticky) dodávám - je jednoduché říci: Kristův katolíku Pavle, nesuď, neb budeš souzen. A možná  se za tou větou pak skrývá: nesuď naše kněze,  neb budeš souzen dvojnásob. Tak jen nezapomeňme, že kněz je nejprve člověk a pak teprve kněz. Díky.

 

Dovětek

Tento zbytek mého příspěvku je reakcí na kvalitní článek a jím nastřelené cesty, o nichž dle mého názoru přemýšlí, žel, jen zoufalá hrstka hlavních představitelů církve u nás.


Bolestně sleduji, jak kolem mne přibývá kněží-manažerů, jak ti ostatní jsou odsunuti na vedleší kolej. Z vlastní zkušenosti vím, jak odporné je počínání kněze, který přijde a zničí, co fungovalo a začne si hojit komplexy na do té doby aktivních farnících, ve kterých vidí konkurenci. A svoji farnost postaví na fotogalerii, číslech v tabulce, na povinné modlitbě za biskupa a všechen vykoupený lid a svědectví o tom, kolika lidem vymodlil uzdravení. Nebojím se tyto záležitosti, které se kolem mne v poslední době děsivě vrší, skutečně nazývat veřejnými popravami zabalenými do zbožného hávu. A to si nefoukám svoje bebíčka.

Nesprávně aktivní farnosti a faráři, o nichž hovoří pisatel článku, jsou komičtí především na jižní Moravě, v některé té živější farnosti, v aktivní obci. Buďme aktivní, modleme se. Ale nebořme to, co funguje dobře či ještě lépe. Ano, spolky v lecčems nemohou nahradit farnost. A farnost ale přece nemůže nahrazovat (přesněji "násilně" dablovat) spolky v jejich činnosti! To by nebylo dobře. To by bylo dle mého názoru naopak velice, velice špatně.

 

Zobrazeno 1542×

Komentáře

Vašíček

píšeš sice, že nechceš nikoho vláčet po internetu - fajn. Já teda nechcu rejpat, ale podle mě spousta lidí z našeho regionu, pokud trošku zná mapu, tak stejně ví, kam míříš (na koho). Takže bych to spíš nazval takovým ,,taktickým nejmenováním," což se mě protiví. Ale budiž, je to tvoje věc.

Pavel Husák (yetti)

Vašíček:
Proč by měl kdokoliv vědět, kam mířím? Pokud lidé nevidí problém, ať netipují, koho mám na mysli.

Kde dělám chybu? - píšeš o hádce, o které řeč v článku nebyla. Píšeš o tom, že si foukám bebíčka, třebaže v mé situaci nejsi a nevíš přesně, co např. mé blízké v konkrétní situaci zranilo.

Opakuji, že je tu obecný vážnější problém v církvi - tedy podle mě a já pouze na konkrétním příkladu, aniž bych jmenoval, říkám, co mi ve spojení s tímto problémem vadilo. To je vše, jestli si to někdo z nějakého regionu s něčím či s někým spojí, může to mít i negativní i pozitivní dopady.

Nechápu, proč jsi z toho tak pobouřen. Chjo chjo, někdo je holt pobouřen z veřejných poprav zabalených do zbožného hávu...a bohužel je to asi marné počínání jednoho řadového laika, který se aspoň trošku snaží hájit ty, kterým bylo ublíženo...ale to není důvod pro to, aby se na to ten laik vykašlal...

PS: jsou prostě problémy, o kterých by se mělo mluvit hlasitěji - a mezi čtyřma očima to dopadlo hůř než blbě, aniž by došlo k hádce...totální nepochopení a nadřazenost

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková