Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Moje Noc kostelů

29. 5. 2010 11:00
Rubrika: Dětem

Potřeboval jsem si tak trošku pročistit hlavu před nastávajícími zkouškami. Zkouškami ve škole i jinde. Naskytla se mi náramná příležitost, kterou nešlo nevyužít...

V pátek, kolem půl paté odpoledne, jsem přijel do Velkých Pavlovic. Krom mnoho jiného milého se tam totiž odehrávala Noc kostelů. Lidí kolem kostela plno, děti poskakovaly a vesele křičely. Naše parta se však odebrala v tichosti do přístavku kostela, aby tam dopilovala poslední notičky. Přezpívali jsme si to, co nás tu "Noc" čekalo. Dětičky byly velmi ukázněné a zdovřilé, až se člověk divil, jak je to možné. Následovalo kázání otce Prokopa Siostronka o rozeznávání duchů a nálad, o Poledním démonovi a všeho takového podobného v duchu knihy otce Tomáše Špidlíka Prameny světla. To bylo velmi poutavé povídání. Po té následovala diskuse právě s otcem Prokopem.

A pak už se lidé zaposlouchali do zpěvů Presúzního sobru, do zvuku žesťových nástrů, do akce chrámového sboru nebo do strhujícího vystoupení dětské chrámové scholy Boží děcka právě z Velkých Pavlovic. Přišli lidé známí i neznámí, domácí i přespolní, hluboce věřící, hluboce nevěřící, hluboce tápající.

Děcka zapálená při zpěvu, úžas lidí, zvědavost návštěvníků, úsměvy. Oslava Boha zpěvem. V člověku to vše vyvolávalo nádherné pocity. Noc kostelů ve Velkých Pavlovicích určitě splnila přání otce Prokopa, který hovořil o tom, že tato akce by měla být příležitostí „počkat na vlastní duši“. Neutéct jí v dnešním uspěchaném světě. Chvíli se zastavit, zamyslet, jít do hloubky, k svému vlastnímu já v upřímném vědomí vlastní nedostatečnost. A v pokoře se zvednout a jít dál.

Po povznášejícím konceru, ve kterém především děti opravdu mile potěšily svým vystoupením, které pracně připravovaly jejich starší kamarádky, jsme měli příležitost diskutovat s otcem Prokopem u sklenky vína.

Nakonec se všichni účinkující i ti ostatní sešli v farním sklepě, kde byla opět příležitost milých setkání, ochutnávka nápojů a kdejakých dobrot. Otec Prokop byl stále přítomen a na jeho usměvavé tváři bylo znát, že mu moc chutná a že se mu ve Velkých Pavlovicích líbí. A líbilo se tam nejen jemu!

Tak taková byla Noc kostelů v krásných a Velkých Pavlovicích. Myslím, že tato akce je úžasnou šancí k setkání, jednou z mnoha příležitostí k tomu, jak oslovit lidi, kteří do kostela nechodí. Kteří tam nechodí třeba i proto, že se stydí, nebo proto, že ztratili odvahu po nějakém nepříjemném zážitku s námi věřícími. Hledejme cesty jeden k druhému. Věřím, že i Noc kostelů by mohla opravdu být jednou z takových cest. Tak třeba zase příští rok ve Velkých Pavlovicích... :-)

 

 

Zobrazeno 1318×

Komentáře

MarLenky

Téda, napsal jsi to moc hezky, i mně se to líbilo- ať už koncert, přednáška, soutěže pro děti nebo akce ve farním sklípku;-)Děkuji za krásné shrnutí. Taky už se těším na další Noc kostelů:-)Tak za rok zas nashledanou v Pavlovicích(?):-)

Pavel Husák (yetti)

Do Pavlovic bez otazníku! :-) Děkuji za komantář, čoveče. :-)

carda

no to se divim... nase deti byly i ukaznene a Tobe se tak libilo ve Velkych Pavelicich normalne se divim... ja si radsi na tuto akci udelala vylet jinam, ale ted se dovidam, ze jsem udelala chybu no tak pristi rok si to vynahradim.. tak to je krasné..At zije schola Bozi decka

Pavel Husák (yetti)

jo libilo, to se nediv :-D a bez otazníku! :-D hej nerépéte do Krtečka, jemu se tam skutečně líbí :-) Boží děcka sou boží, akorát tam prej jakejsi velkej kluk zpíval a všici se ptali co to zas je a odkud to je

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková