Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Předvánoční zamyšlení

Naše civilizace bloudí. Ano. Končí. Ale pokud se dokážeme alespoň lehce vymezit, vrátit se ke svým kořenům, možná to tak zlé nebude. Moc tomu ale nevěřím. "Prázdné kostely i dělohy žen", slyšel jsem kdesi, jsou jedním z důvodů, proč naši civilizaci vystřídá nová.


 

Dnes na schůzku oddlu Orlomon přišel jeden z nově přistěhovalých. Prostě náš nový supr Těšaňák. Takový není v Těšanech sám a pochází, řekl bych, někde ze Severní Afriky. Temperamentní, divoký, teprve šestiletý Mojmír Mohammad dováděl s ostatními, hrál kalčo a líbil se mu sníh i led. Byl úplně unesen zvukem kytary a rytmickou písní "Chci oslavovat svého Pána". Když vedoucí započali diskusi o Vánocích, nikdo z dětí nezačal narozením Ježíše Krista nebo aspoň štědrým Ježíškem, i když se k tomu po chvilce dostaly. Zamýšlel jsem se v duchu nad povědomím dětí, nad výchovou, kulturou, kterou nové generaci nabízí naše rodiny, naše otrávená obchodňáková společnost.

Děti jsou čisté, krásné, bez předsudků a přetvářky, proto skrze ně dokáže člověk mnohé věci lépe poznat, uvědomil jsem si znovu.

Tucet děcek vyběhlo zase bláznit do sněhu a třebaže jsme se my vedoucí snažili dát tomuto bláznění pravidla, občas se to trošinku zvrhlo. Říkám si...to je krásná atmosférka, Vánoce se blíží a škoda, že s námi do rajhradského hospice pojede nemocným zpívat tak málo dětí. Křesťané se hádají mezi sebou, spolča a křesťanské organizace si přetahují děti, děti nevědí, co si o všem myslet a okolní svět se nám, svatým křesťanům jen směje. Kážeme vodu, pijeme víno. Chybí pokora. Chybí přísná a láskyplnná výchova v rodině. Chybí víra, která nás držela staletí pohromadě. Chybí srdce. Ví dnešní rodiče, na čem stojí naše civilizace? Mají čas o tom přemýšlet? A jakpak by to mohly vědět děti? Čím žijeme? A symboly? Proč se místo srdíček objevují na zdech domů kosočtverce?

Děcka se vracela z hřiště, jehož čtvrtinu jsme se Sumcem pomocí dvou kýblů přeměnili na kluziště. Po cestě k dárečkům v klubovně se rozjásaný Mohammad náhle zastavil, ztichl, zvážněl a prstem začal kreslit cosi do sněhu. "Mohammade, to je měsíc, že?" pochvaluje kloučkův um vedoucí Myška.

Šestiletý Mohammad mlčky přikývl a k půlměsíci přimaloval krásnou muslimskou hvězdu.

 

 

 

Zobrazeno 1649×

Komentáře

hesa

Díky za hezký článek. :-) Přestože se v něm nepíše o koledách, cukroví a dárcích, dýchly na mě z něho Vánoce :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková