Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Svědomí doby

 
Kamarádka mi před chvílí napsala slova kněze, který zakládal Sdružení Podané ruce. Mluvil o tom, že lidé závislí na drogách jsou výzvou i svědectvím.
 
Organizace Podané ruce se potýká s existenčními problémy, chybí peníze. Sdružení Podané ruce pomáhá lidem, kteří se ocitli na pokraji společnosti, lidem závislým, narkomanům. Pomáhá prevencí, léčbou. Dnes rozhoduje o svém bytí i nebytí. Těžko uvěřit.
 
Betlém, Kloubouky u Brna. Věnují se tam lidem s kombinovaným postižením. Dnes ve zprávách říkali, že to tam možná zavřou. Chybí peníze.
 
Opravdu. Lidé, kteří potřebují naši pomoc, jsou svědomím doby. Byť se zdá, že tento "odpad patří do koše", není to pravda. To tak přece být nemůže. Jsou to lidé. To jsme my. Oni nejsou odpad. Oni nejsou "nějací oni". Oni jsou totiž lidi. A jestli se někomu zdá, že jsou odpad; ano, přirozeně - občas se třeba někdo nějakým pocitům neubrání, ale to je jiná věc - tak si přece musíme uvědomit, že jsou to lidi! A třeba kdysi dávno žili "jako my".
 
Jestliže jsme v době osvícenství odhodili Boha a řekli, že nejvyšší hodnotou je člověk, tak dnes to vypadá, že nejvyšší hodnotou nejsme my, nejsem ani já, ale "moje". Já myslím, že tam, kde není nejvyšší hodnotou Bůh, není přece nejvyšší hodnotou ani člověk. Vidíte je? Natažené, hladové a nenasytné, egoistické ručičky...
 
Jenže jsou tu lidi, kteří ty ruce ani natahovat nemohou! Jsou tu lidi, kteří se bojí, mají strach! Jsou tu lidi, kteří by možná rádi přišli mezi nás, ale nejdou jen proto, že si nejsou jistí námi drsňáky na jedné a pokryteckými svaťoušky na druhé straně, že mají ostych!
 
Ano, uzákoňme euthanázii, ať se těchto obtěžujících "hlasů svědomí doby", ano hlasu svědomí, ať se jich postupně zbavíme! Zbavme se hlasu svědomí. Vždyť je to vlastně pro dobro těch chudáků, kteří musí trpět...Jasně, jasně...Ať si matka rozhodne o tom, zda si nechá děcko vzít, je to její věc. A otec k tomu nemá právo co říci? A co dítě? To k tomu nemá právo co říci? A Bůh?
 
Rozhodně nemohu odsuzovat konkérní případy. Nikdy jsem nebyl v situaci maminek, které se takto rozhodly. Ale NEMŮŽU s tím souhlasit! Nemůžu souhlasit s tím, že na dobré věci chybí peníze. A přece nemůžeme házet vinu jen na církev, říkat, že je tady přece od toho, aby se o ně starala. Nadávat jen na politiky a říkat, že je to jejich chyba, že se starají jen o sebe a na chudáky kašlou. Tím se to asi nevyřeší. A nevyřeší to ani nějaký příspěvek na blogu. Ale nemůžeme přece zavírat oči. Potřební a chudí budou vždycky, říkal kdysi dávno Ježíš. Kdysi dávno...Dávno??
 
Oni jsou totiž opravdu svědomím doby...I dnes. I dnes, o to více a bolestněji k nám umlčované svědomí promlouvá o tom, že zapomínáme na věci důležité.
 
Kdo nebo co je tedy dnes nejvyšší hodnotou?
Zobrazeno 2662×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Jo ještě k Obamovi - on zrušil zákaz financování mzn. organizací, které pomáhají při potratech. Takže ne že by zavedl potraty, ale teď tam bude možnost financovat tyto organizace i státem. Prost se k potratům veřejně přihlásil. To je ale naša společnost. <br />
<br />
Paradoxní je že u nás potraty zavedl bývalý katolický kněz (ikdyž v té době byl dávno exkomunikován, kolaborant a komunista, který však stále nosil kolárek jako že je kněz).<br />
<br />
Omlouvám se za délku komentářů, děkuji za příspěvky. Můžeme pokračovat :-)

Schalke

je dobré na to o čem píšeš myslet a nezapomínat...a SNAŽIT SE.. O dítěti ze zkumavky..nó nejsem si jistý že jde jen tak říct že to není dítě lásky..

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková