Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Dětský oddíl Orlomon v Těšanech

Tento článek chcu mrsknout do časopisu Orel (tož i proto je charakter článku takový, jaký je), tak možná se to časem povede. Jinak, děcka, vás všecky zvu na stránky Orlomonu i naší farnosti. www.oreltesany.wz.cz Tak dondite.


Dětský oddíl Orlomon v Těšanech – naděje Sedlákovy župy?

Na podzim roku 2001 se v obci Těšany na Brněnsku sešla skupinka malých i starších dětí. Ti starší se rozhodnou, že založí jakýsi „herní kroužek“, kterého by se zúčastnilo každý pátek pár dětí, které po Těšanech různě„posbírají“. Tito lidé si za pár let začnou říkat Orlomoni, jejich pravidelné páteční schůzky bude navštěvovat vždy přes deset dětí pod dozorem pěti vedoucích, kteří je už nemusí „sbírat po Těšanech“ a o jejich činnosti bude vědět stále více lidí…

Oddíl Orlomon působí v Těšanech skutečně už šest let. Název oddílu je odvozen od slov orel (symbol statečnosti, síly, svobody a naší organizace) a moon (z angl. měsíc, jehož světlo je odleskem slunce a symbolem světla v temnotě). I když Orlomon není oficiálním skautským oddílem, jeho zásady jsou mu velmi blízké. Sdružuje děti ve věku od 6 do 12 let. Orlomoni, kteří odrostou kategorii „klasiků“, tedy dosáhnou asi 13 let, spadají do kategorie „legionářů“. Legionáři pak mohou v oddíle zastávat roli pomocných vedoucích nebo začnou zakládat své vlastní kroužky. Orlomon působí pod jednotou Těšany, která mu poskytuje dobré zázemí pro různorodou činnost. Orlomoni se ve školním roce pravidelně schází každý pátek na své schůzce od 15:00 do 17:00 v nově zbudované orlovně. Krom toho pořádají jednodenní či dvoudenní hry, táboráky, soutěžní odpoledne a první týden v červenci tábor, který jsme letos nazvali TÁBOR FARA 2007. Tábora se zúčastnilo dvacet dětí.

Činnost oddílu Orlomon je velice pestrá. Od poznávání okolní přírody, přes skautské a zálesácké dovednosti, až po pomoc při organizování dobročinných aktivit, nejvýrazněji pak při příležitosti Tříkrálové sbírky v obci. Malí Orlomoni se na schůzkách učí vzájemnému naslouchání, prožívají společně neopakovatelné zážitky, debatují o všem možném, zpívají při kytaře... Starší se snaží jít příkladem, stejně tak vedoucí. Z mnoha jejich akcí v letošním roce mohu zmínit Velikonoční soutěžení, Ukončení školního roku nazvané „Pálení Můry“ nebo velkolepou výpravu k Dvorskému rybníku na začátku srpna.

O své svěřence samozřejmě pečují vedoucí, hlavní vedoucí s akreditaci MŠMT. Tábory, dvoudenní hry i schůzky se konají ve skvělých hygienických podmínkách zmíněné místní orlovny. Tábor navštěvují i děti z okolních vesnic, výjimkou nejsou ani děti z Bruntálu či Brna.

Na svých vlastních webových stránkách mají k dispozici ke stažení orlomonskou hymnu, videoprezentaci oddílu či informace o právě konaných akcích. Vedou si vlastní kroniku, mají svůj oddílový pokřik, vlajku… Zmíněné aktivity posiluje fakt, že Orlomon nenavazoval na žádnou předešlou organizaci, začal „od nuly“ a je tak prakticky úplně novým oddílem.

Oddíl Orlomon pro nás může být nadějí i povzbuzením. Často slýcháme, že ubývá dobrovolníků. Je tedy na každém z nás, abychom si položili otázku, zda bychom svůj volný čas neměli více věnovat druhým. Oddíl Orlomon je oddílem mladým a jeho poselství je vskutku odvážné: rozdávat světlo ostatním. Toto světlo není ani chlubení se svými úspěchy, ani obrovský počet dětí na páteční schůzce. Tím světlem je osobní příklad, který chce každý  Orlomon dávat, i když to třeba občas není to pravé ořechové. Vyprošujme jim pomoc nebeského Otce, který je Světlem našeho života!

Orlomon je v současné době nejaktivnějším oddílem naší jednoty. Vedle něj stojí za zmínku také florbalový tým, který je naší dobrou reprezentací. A samozřejmě tábor oddílu Robinson u Žďáru nad Sázavou.. Naše organizace navíc organizuje či spoluorganizuje spoustu výstav i koncertů, organizačně zajišťuje průběh Tříkrálové sbírky v obci a podílí se na přípravě tradičních zářijových „Národopisných slavností“ v Těšanech.

Dovolím si zakončit orlomonským pokřikem: táborový ohni, zapal naše srdce; uslyšte náš silný hlas, Orlomonů přišel čas! a popřát všem dobrovolníkům hodně zdaru při jejich bohulibé činnosti.

 Nezapomeňte navštívit webové stránky naší jednoty www.oreltesany.wz.cz. Zde naleznete i stránky oddílu Orlomon. Těšíme se na vaši návštěvu.A vy, děti, přijeďte se za námi Orlomony do Těšan podívat!

 



Zobrazeno 1085×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

jak vidite, blbnou mi obrázky, jenže mi to nejde editovat, jaksi...tak na to někdy mrknu, jj

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková