Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Společenství Donus Ecclesiae

19. 10. 2014 20:17
Rubrika: Slovo katechety

Naše společenství je malá skupina lidí s velkým potenciálem. Může se přidat kdokoliv. Diskutujeme různé problémy církve, buď na místních úrovních (jsme z různých farností) nebo na úrovni vyšší a nejvyšší. Termínem problém nemyslím "průser", negativní kritiku atd., ale pozitivní diskusi o tématech, které hýbou či lépe by měly hýbat současným církevním diskurzem.

Jak jsem zmínil, potenciál společenství je silný, témata vysoce sofistikovaná i ta z úplně všedního života, zapojeny jsou i malé děti i rodiče a studenti. 

Chtěl bych touto cestou povzbudit všechny podobně smýšlející, aby sebrali odvahu a zakládali takové, řekněme, malé synody. Skupinky lidí, které se třeba i vymykají (ne nutně) zaběhlým spolčům, jak jse většina z nás zná z Ktiší, Rajnošek a Osovek. Tím rozhodně nekritizuji tato sdružení a společenství a jejich přínosu jsem si vědom a prožil jsem tam také nějaký pátek, víkend, partu.

Jen pojďme, vstaňme, nebojme se. Nebojme se argumentovat, bavit se o všem možném s úctou k názoru druhých. Uvědomme si, že jsme všichni děti Boží, ať je to kněz či popelář či dlaždič, který mluví jak dlaždič. Argumentujme ve svobodě a zkusme na různé otázky hledat primárně nenáboženské odpovědi. Neházejme Duchy a Bohy kolem sebe. Pojďme na to obráceně: nazývejme věci pravými jmény v pokoře a upřímnosti tak, aby bylo jasné, že je s námi Bůh, že Hospodin vyslyšel. Ať je poznat naše zdravé křesťanské sebevědomí, které ví, co chce a proč to chce.

Následující závěr nepochopme jako banalizování výše uvedeného. Je to výzva.

Pojďme se přiblížit živému odkazu papeže Františka, jeho vnitřní svobodě a schopnosti diskutovat o čemkoliv s úctou k tomu, který přichází. Je v něm Bůh. Ať je s burkou, pankáčem, ať je růžovej, duhovej nebo černej, s čapkou fialovou nebo s turbanem, s kravatou nebo kuklou, vyhoštěnej nebo exkomunikovanej, spořádanej nebo rozvedenej. Přiblížit se tomu skvělýmu zarostlýmu mladíkovi, kterého jsme před hromadou let zmlátili a ukřižovali.

Zobrazeno 1830×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Pokoušel jsem se přes editor nahrát nějaké obrázky, zatím marně. Takže takto. :)

kacarovi3

Dík za pobídnutí. Také po podobném společenství toužím...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková