Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Pokora, píle a trpělivost vinařovy

9. 11. 2011 0:06
Rubrika: Život vinaře

Pokora... To je víra - to je pokleknutí v poledne, to je nedělní den odpočinku, to je pohlazení větvičky rašící révy. To je úcta před posvátným darem přírody. To je uznání maličkosti člověka. To je bázeň před přesažným vlivem Božím. Pokora je poděkování za úrodu. Pokora znamená přiznat si, že jeden člověk může dělat pořádně a zodpovědně jen jednu věc v témže čase. Pokora je vědomí, že veškerá má práce na Božím díle je jen nepatrná část z celkového Božího díla.

Píle... To je zodpovědnost. Píle je smysl pro spravedlnost. Píle je pracovitost. Píle nedbá dne ani hodiny, dokud není alespon nejnutnější hotovo. Píle se při sebevětším zápřahu snaží posouvat funkčnost našeho díla vpřed. Píle, to je zapojení celé rodiny. Píle je rozhodnutí členů domácnosti pro oběť a závazek, kterými živnost vinaře jistě jsou.

Trpělivost...Trpělivost je schopnost učit se nést těžkosti. Plodem trpělivosti je radost z vykonané práce, radost z maličkosti a smysl pro humor. Trpělivost znamená umět odpočívat a najít si čas pro druhé, třebaže práce je tolik. Trpělivost znamená nést to, co změnit nemohu a pokusit se změnit to, co změnit mohu - a jedno od druhého odlišit.

Zobrazeno 1492×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková