Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Projev absolventa VOŠ sociálně právní, rok 2010

 

Milá paní zástupkyně, pedagogové, vážení přátelé, drazí příbuzní, dámy a pánové!

Na začátku bych chtěl na dálku pozdravit paní ředitelku, která tady s námi dnes nemůže být a poděkovat jí za její práci.

Tak jako vinaři našeho kraje sklízí na podzim svoji úrodu, také my právě teď sklízíme plody své práce. A je mou milou povinností přivítat vás na tomto našem vinobraní.

Tak jako v čase sběru hroznů rokují vinaři o tom, jaký byl uplynulý rok a co očekávají od letošní sklizně, také my vzpomínáme, co bylo, a přemýšlíme o tom, co plody naší tříleté práce přinesou nám i lidem, se kterými se budeme v budoucnu setkávat.

Od prvních lístků na keřích vinné révy vede k dobrému vínu dlouhá cesta. My jsme ji začali v roce 2007. Vinařům a vinařkám, kteří se trpělivě starali o tento vinohrad bych chtěl moc poděkovat za nás všechny. Ať už panu třídnímu, který zkušeně radil, který postřik použít proti škůdcům, nebo paní hospodářce, která trpělivě připravovala nářadí k obdělávání půdy. Děkuji i všem ostatním z naší vinice, kteří nám častokrát podali pomocnou ruku. Chci také mezi námi přivítat paní doktorku Kernovou a malou Nelinku a jsem moc rád, že je obě mezi námi vidím.

Čas růstu révy i čas zrání hroznů přinášel různá úskalí. Museli jsme se vyrovnávat s bouřkami, krupobitím i povětrnostními podmínkami. Nakonec však vysvitlo sluníčko a dalo dozrát sladkým plodům. Avšak jako u vína nehodnotíme tolik množství jako spíše kvalitu nápoje, stejně tak si i my, dnešní absolventi, chceme být vědomi, že nás nečiní lepšími tři písmenka za jménem, ale to, jací skutečně jsme. Možná jsme teď trošku opojeni radostí ze sklizně, ale dobře víme, že víno přináší užitek jedině tehdy, jestliže člověku slouží. Mladé víno bude také dále zrát v lahvích a sudech, proto vyžaduje neustálou pozornost a péči. A je jen na nás, nakolik se chceme o tento nápoj dělit s ostatními, kolika lidem bude víno skutečně k užitku.

Uvědomujeme si, že se právě tímto dnem stáváme také vinaři. Těmi, kdo se budou snažit pečovat o další vinohrady, o další sazenice révy vinné, aby na nich mohlo vyrůst dobré víno.

Chtěl bych na tomto místě poděkovat také vám, naši rodičové, přátelé a kamarádi za to, že jste též usilovně pracovali na tom, aby se s hroznů stal lahodný nápoj. Chci pozdravit na dálku také všechny vinařky a vinaře, kteří tu dnes s námi z různých důvodů nemohou být a kteří též na vinici usilovně pomáhali.

Jestliže jsem mluvil o tom, že se stáváme nejen vínem, ale i vinaři, myslím, že se rádi někdy v budoucnu půjdeme projít po svahu, ze kterého jsme vzešli. Že se projdeme po svahu úrodném, kterým naše škola bezesporu je. Že se projdeme po řádcích úrodné půdy, na které jsme vyrůstali, a pozdravíme se s našimi milými vinaři.

Dovolte mi, abych vám všem popřál krásný den plný radosti, děkuji za pozornost a připijme si: Na zdraví!

 

Zobrazeno 1777×

Komentáře

rafael

nápad je to dobrej

JakubPavlusek

Noo,tak at slouží:o)!! Pěkný projev,úplně vidím ten sál s lidma:o)).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková