Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Vyjádření k politické hře II

8. 5. 2010 23:45
Rubrika: Politika | Štítky: tema:politika-volby

Tímto bych chtěl navázat na článek, který pojednává o zdejší aplikaci "Politická hra"

Vzhledem k bohaté diskusi, která tu rozkvetla, rozhodl jsem se udělat krátký souhrn toho, co mě momentálně bije do očí, a napsat svůj názor:

"Volit křesťanskou stranu KDU-ČSL, protože jsem křesťan."

Nesouhlasím. Nelíbí se mi ani pojem "křesťanská strana". Křesťanská je víra, hodnoty, křesťani jsou lidé. Ne strana.

Pojetí, které říká, že víra zavazuje volit určitou stranu, mi přijde otřesné a hlavně nebezpečné.

Je pěkné si názor na potraty a euthanazii vyřešit volením nějaké strany. Nezapomínejme na to, že nejsou jen tyto věci. Je tu totiž například i zodpovědné hospodaření státu. Povolí - li politik potraty, nic nevyřeší. Zakáže - li potraty, bude to ještě horší. Důležité je dělat  především takovou politiku, aby k potratům nedocházelo a podněcovat vznik organizací, které se o tyto otázky starají (Centrum pro rodinu, CENAP, atd) a k tomu neodsuzovat ženy, které jdou na potrat. Taky nesouhlasím s potraty - jejda, však kdo z nás tady na Signálech (a dokonce i mimo ně) souhlasí?!? Taky si myslím, že život začíná početím. S euthanázií mám obrovský problém - jsem pro soustředění se lépe a více na problematiku nemocných, seniorů, na další rozvoj paliativní a hospicové péče.  Nesouhlasím s potraty ani s euthanázií. Ale rozhodovat se výhradně na základě těchto bodů v programu o volbě té které strany?

"Politická hra" je testem hodně nešťastným, ale zase vyplouvají na povrch určité postoje lidí, které bychom možná neměli možnost poznat bez této hry. Pokud by tento test měla KDU-ČSL na svých webových stránkách, je to v pořádku. Pokud by byl tento "signálnický" test na začátku uveden větou typu: "Zjisti, jak velký jsi lidovec!", nemám s tím problém. Pokud se však tento test objevil na tomto křesťanském webu, kde se potkávají tisícovky mladých a pokud se jeví jako objektivní bez varování o postranních úmyslech, které zde rozkrýváme, je to špatně.

Přestože jsem rád za každou dobrou věc, která prohloubí zájem mladých o společenské dění, o politku, tak říkám: u uvedeného testu je mnohem vyšší hromádka záporů než kladů. A ta větši hromádka vskutku nevoní.

Co se týče voleb, tak si myslím, že by měl jít každý, kdo má 18 let. Dá se to zařídit i v případě časového a pracovního zaneprázdnění - k volbě v jiné obci než je místo trvalého bydliště není problém sehnat voličský průkaz, navíc volby trvají od pátku do soboty. Tak bez vytáček, šup k urnám! :-)

Já za pár týdnů nejdu volit stranu, která by měla v názvu křesťanská. Bude to strana, která však prosazuje hodnoty, které jsou mi blízké, které shledávám jako správné, chcete-li křesťanské, a které zároveň považuji za nesmírně důležité pro další dobrý rozvoj naší země i za cenu toho, že uskutečňování těchto hodnot  v praxi nebude procházka růžovým sadem. Ale někdy se holt začít musí. Jednou by mohlo být totiž pozdě.

 

Přes všechny neshody a komunikační bariéry můžeme v diskusi přece jen nalézat cestu k sobě. Učit se toleranci, naslouchání, komunikaci.

A pokud můžu skončit zase u těch voleb - každý máme jiný názor, každý jsme nějak, něčím a někým utvářeni. Každý z nás jako jednotlivec tam do té urny hodíme tu "svoji" obálku. Hlas každého z nás je rozhodující. Každý hlas je jiný.

Ale všichni můžeme volat jedním hlasem k Tomu, který to všecko vidí a který nás má rád, ať je jak chce.

 

Aktualizováno 10. 5. 2010 v 17:27:

Než jsem to stihl učinit sám od sebe :-) , požádal mě HejTi, abych sem dal následující odkaz:

Oficiální prohlášení reakce signály.cz k "Politické hře"

http://politika-volby.signaly.cz/1005/oficialni-prohlaseni-redakce-signaly

Zobrazeno 2853×

Komentáře

svíce

Majk.-A jak ty chceš bojovat proti potratům,nějaké pochody a vysvětlování nemá smysl.

majkiki

to svíce: <br />
Jak? Tak jak jsem to dělala do teď, snažím se otevřeně říkat svůj názor. Nevnucovat, ale neuhýbat. Když se mě někdo zeptá, chci vědět jak odpovědět, snažím se vzdělávat a<br />
snažím se žít tak, aby moje názory z toho šly poznat. Prostě šířit pravdu. A pak, můžu mluvit ze zkušenosti. Mám známou, která jako svobodná otěhotněla (pokřtěná, věřící, ale nepraktikující, z tradiční rodiny - není to úplně přesné k pochopení situace, ta byla dost složitá a pořád je), když se to lidé v okolí dozvěděli, vyvolalo to obrovský rozruch a hodně lidí ji odsoudilo, spousta z nich, někteří i křesťané jí radili aby šla na potrat, a protože neměla žádné zázemí ani zastání, tak to skutečně hrozilo. Děsivá situace, jen když si na to vzpomenu. Byla pod obrovským tlakem, hodně stresu...měli jsme strach i o dítě, hodně často plakala a byla nervově na dně. Vlastně jsem toho asi moc udělat nemohla ( nejsem ten typ, který by byl v dozkusi nepřeslechnutelný), ale byla jsem jí na blízku, nesoudila jsem ji, snažila jsem se jí naslouchat a podporovat jak jen to šlo. Snažila jsem se ji povzbudit. Určitě to není moje práce, sama se rozhodla, bylo to její svobodné rozhodnutí, ale dítě si nechala...v blízké době mu bude rok a je to krásný zdravý chlapeček. Možná, že někdy nemůžeme dělat téměř nic, jen to co je v našich silách, ale nic jiného po nás Pán Bůh nejspíš nechce, chce jen spolupracovat s námi, skrze síly, které nám dá a které rozmnoží. Takže asi takhle....: )

Zobrazit 70 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková