Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Volit strany malé? Ano, ale ne maličké!

6. 5. 2010 0:36
Rubrika: Politika | Štítky: politika , tema:politika-volby

O straně TOP 09 se v době jejího vzniku a v době diskusí o jejím místě na politickém výsluní vyslovili její zakladatelé jako o straně, která nebude malá. "My nemáme ambice být malou stranou", říkali s úsměvem.

Je důležité vyjádřit svůj názor, volit stranu, která mi vyhovuje. Proto si též myslím, že by nebylo dobré zapomínat na to, v jaké situaci se ocitá naše země. Potřebuje řešit státní dluh a odvrácené stránky štědrého sociálního státu. Proto bychom do našich úvah o volbě té které strany měli brát v potaz i to, zda se moje strana do poslanecké sněmovny po volbách dostane.

Zní to možná zvláštně, však taky u minulých parlamentních voleb bych o podobné výzvě nechtěl ani slyšet. Jenže dnes je situace na straně nabídky politických partají přeci jen jiná.

K nabídce politických stran, které mají reálnou šanci zasednout do křesílek ve sněmovně, se rozprostřela duha nových partají, které bojují o co možná nejlepší volební výsledek. Kdysi dávno jsem uvažoval nad tím volit jednu maličkou neparlamentní stranu, která se pohybovala pod pětiprocentní hranicí. Jenže dnes jsme v době, kdy mají reálnou šanci překročit práh sněmovny nové silné strany. U jedné z nich bych mohl hovořit skutečně o čerstvých, reálných, nepopulistických a jasných postojích. Dejme šanci těmto novým silným stranám.

Pokud máte nutkání volit nějakou neparlamentní stranu, která se pohybuje pod hranicí volitelnosti, prosím, promyslete to. Podívejte se na strany, jež mají reálnou šanci dostat se do sněmovny a které by rovněž odpovídaliy vašim představám. Aspoň to zkuste.

Zobrazeno 1878×

Komentáře

Filip Landa

Okej, v pohode. Uprimne receno, bylo by pro me uplne nejlepsi, kdybych mohl volit primo lidi, nikoliv strany. Na 2. stranu ve fungujici demokracii si nelze system bez politickych stran predstavit (to ma spoustu dalsich duvodu, nemam ted cas ani chut se rozepisovat).<br />
Proto se mi velmi zamlouva iniciativa 4zezadu (http://www.4zezadu.cz) a zrejme tak budu hlasovat. Zelbohu priznejme si - je to nerealne. "Politicke spicky" se tam stejne chte nechte procpou, at uz ustavne ci protiustavne...

Pavel Husák (yetti)

Tím článkem jsem nepřímo upozornil ještě na jednu důležitou věc a tu chci teď zdůraznit. V ČR kandiduje milion malých stran, které inklinují spíše k pravici. A proti tomu dvě velké levicové strany (těch malýc levicových je málo). A když budou mít ty malé pravicové strany všechny po třech procentech, tak je jim to na nic a proti levici nic nezmůžou, protože levičáci budou v téměř stech procentech šupat hlasy pro KSČSSD.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková