Život je hra, hrej ji. (Matka Tereza)

Nahá Evropa

21. 4. 2010 12:04
Rubrika: Politika | Štítky: tema:politika-volby

Našeho pana prezidenta zase naštvali. Ale myslím, že právem. Z islandské sopky létal prach, a tak se prý nemohli velcí páni z evropských států dopravit na pohřeb polského prezidenta, který zahynul v letadle u Smolensku. A už se ozývá první potrfená husa, rakouský prezident. (Copak nemá dva řidiče, kteří by ho na pohřeb dovezli autem?)

Dobře, beru, že se za zemřelé mohu pomodlit doma nebo v jiném kostele. Ale toto jsou gesta na jiné úrovni - když už nic, je to všecko přecijen mezinárodní diplomacie! Nevím, jestli přeceňuji význam jednání státníků, když mi přijde zvláštní, že nepřijeli na pohřeb a prach ze sopky jim byl dobrou výmluvou. Nevidím do toho. Ale vnímám fakt, že polský a český prezident měli dosti podobný názor na vývoj v Evropské unii a upozorňovali na jisté nedostatky.  A ono to některým evropským státům asi moc nevonělo. Dříve se mi zdály hlášky pana prezidenta Klause poněkud přehnané, možná na sebe chtěl často jen upozornit, co už.  Ale na tom jejich rýpání něco bude. Třeba onen velký vliv Německa a Francie tu zkrátka je, co si budeme povídat. Právo silnějšího. Hm...

Lisabonská smlouva je sice možná menší zlo, proto jsem dříve byl spíše pro její schválení. Jenže si myslím stále víc a více, že vliv velkých států jen poroste a snaha o štědrý sociální stát se rozplyne ve státních bankrotech. O tom všem občas diskutuji se svými blízkými, i se svojí nejdražší, která mne mnohému učí i v této oblasti. To vše se totiž bude týkat nás mladých, naší budoucnosti, proto si myslím, že by nás dění ve společnosti mělo zajímat. Zajímá nás?

A mohl bych skončit zase u té sopky. Půjčujeme si na nejzákladnější výdaje a slibují se tu hory doly. Jenže není z čeho. Tak si zase půjčíme. Pak se staně něco nepředvídatelného. Bouchne sopka, která nakrmí krizi, ale hladové krky asi těžko. Zjistíme, že potřebujeme spravit silnice, ale... nebude z čeho. A možná přijde doba, kdy budeme potřebovat náročnou operaci, jenže nebude za co. Nebude čím, nebude kým, nebude jak.

Možná ten hloupý popel ze sopky leccos zasypává a zakrývá. Ale jiné věci naopak osvětluje a obnažuje. Může krásně rozohnit krizi, kterou jsme si tu tak vzorně nastartovali, otestovat naše chování v náročnější situaci. A stal se pro mnohé výmluvou, proč nejít na pohřeb "urýpanému" prezidentovi, kterému dá možná jednou historie za pravdu.

 

Zobrazeno 1127×

Komentáře

Sumetz

Pravda. Rádi bychom, aby ta Evropské unie představovala i něco víc, než jen společenství států s trhem neomezeným státními hranicemi. Cesta k vzájemné solidaritě bude asi dlouhá?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková